Facebook RSS

Los Palos

Los Palos

 

Фламенкото е музикален жанр, а отделните песни и танци в него се наричат “palos” {палос}. Така има Alegrias, Bulerias, Tangos, Rumbas, Fandangos, Sevillanas, Solea, Tarantos  и много други. На брой са около 100, но най-популярните са около 20. Всеки “palo” се характеризира с различен ритъм, бързина, начин на пеене и танцуване, носи различно настроение и емоция и съответно има различно приложение. Ето накратко за някои от тях.

Alegrias. Думата значи веселие, радост, празнуване.IMG_2416

Зародила се е в Кадис и Кордоба като предимно танцувален стил. По произход има връзка с испанската Jota (Хота), която пеели войниците от Арагон по времето на Наполеон. Танцът носи много веселост, динамика, грациозност и дързост. Принадлежи на групата на Las Cantiñas (от cantiñear – тананикам си, припявам се).

 

Farrucas. Думата има арабски произход, значи смел, доблестен, храбър.

Андалусците наричали farrucos имигрантите от Галия и Астурия. В тоновете се усеща меланхолия. Танцът е суров, стегнат и обран от към движения, типичен за мъжете.

 

Tangos. Най-вероятно води началото си от африкански танц, който се е изпълнявал под монотонните звуци на характерен барабан, наричан tango. Танцуването на Tangos се отнася към епохата на зараждането на самото Фламенкото и затова се е превърнал в един от базовите стилове заедно със Solea. Важна роля в танцуването на Tangos играят грацията и духа. Движенията са снажни и в същото време закачливи, придружени от постоянна лична импровизация. Всичко зависи от темперамента на човека, който го изпълнява. Ролята на циганите тук е съществена.

 

Guaijiras.


Contigo me caso, indiana,

si se muere tu papa.IMG_3625.JPG

Diselo a tu mama,

hermosisima cubana.

Tengo una casa en La Habana

destinada para ti

con el techo de marfil

el piso de plata forma,

para ti, Blanca paloma,

tengo yo la flor de lis.

(За тебе ще се оженя, индиана,

ако се помине баща ти.

Кажи това на твоята майка,

прекрасна кубинка.

Имам къща във Хавана

отредена за тебе

с таван от слонова кост,

под като сребро,

за тебе, Гълабице бяла,

имам цвете лилия.)

 

Guajiras принадлежи на групата на Cantes de Ida y Vuelta. Идва от кубинската песен (танц) със същото име, която пеели хората от простолюдието в Куба. Танцуването носи известна кокетност.

 

Sevillanas. От Севиля. Има абсолютен андалуски произход и е най-популярният стил  в Южна Испания. Там по време на нощните празненства, панаири, карнавали и местни празници всички хора танцуват  Sevillanas. Танцува се по двойки – мъж и жена или две жени.  Повечето са весели, живи, бързи и пълни с движение и гъвкавост в танцуването.

Sevillanas изразява първата любовна среща между двама – страст, любов и огън от чувства и емоции. Танцуващите партньорите преплитат телата си в красиви форми и разменят изгарящи, страстни погледи.

 

Tarantаs. Изразява драмата на тежкия труд, пеенето е твърдо, сухо, почти грубо.

С неясен произход – вероятно от tarantela – музика или от tarantо – дума, с която наричали местните хора от Алмерия, от където води началото си и този стил. Принадлежи на групата на Cante de las Minas (песни от мините). Текстовете на песните разказват за живота и тежкия труд в мините, за трагедията на вечно-трудещият се и подценяван бедняк. Taranta не се танцува, защото няма ритъм. Фламенкосите вкарват ритъм в този стил пеене и така се появява Taranto, което вече може да се танцува.

 

Rumbas. Носи весело настроени, част е от всяко испанско празненство.

Думата идва от израза ruido que retaumba (шум, който тънти). Произхожда от кубински танц със същото име. Спада към групата на Cantes de Ida y Vuelta.  Каталунските цигани го разпространяват и развиват. В момента този стил е един от най-популярните за всякакъв вид фиеста и особено предпочитан от младите. Като предимно комерсиален стил се е превърнал в символа на Фламенкото сред туристите.

 

Saeta. Това е религиозна песен или молитва под формата на пеене. Не се танцува, не се свири на китара. Актуалната saeta е много популярна на процесиите за Страстната седмица най-вече в Южна Испания. В тази си форма тя се е превърнала в артистично изявление, но също има дълбок религиозен и духовен корен. Нееднократно се твърди, че самото Фламенко е една молитва, Saeta  е добър образец за това.

 

Solea. Идва от soledad – самота, уединение.  Наричат я майката на пеенето във Фламенкото. То е типично циганско, усеща се дълбоко в душата, внушително и самоизразително. Емоцията е противоречива – тъга, разочарование, облекчение, мъка, примирение. Танцът е разкошен и особено подходящ за жените заради многото вълнисти движения на ханша и трептенията на ръцете, които съживяват въздуха.

 

Colombianas. По името бихме се объркали, че произхожда от Колумбия, но в действителност няма нищо общо. Създадена е по изкуствен начин от Пепе Марчена (известен фламенко певец от Севиля) и дължи името си на популярна песен от този стил, в чийто текст се повтаря многократно думата colombiana.  По звучене прилича на Rumbas и Guajiras, т.е. повлияна е от кубинската музика.

 

Fandangos. Изглежда да произтича от португалското Фадо, което е типично пеене и танцуване. Произходът му е неясен, въпреки че се свързва с танц с арабски корени. Като танц е много отдавна познато из цяла Испания, след това е придобито от Фламенкото както като пеене, така и като танц. Множеството на видовете Fandango е огромно, абсолютно разнообразие в ритъм, музика, стил, емоция.

 

Bulerias. От  burla, broma – значи шега, закачка, присмех или шум, бързане, бунт, метеж.

Появява се в края на XIX век и приема всякакъв вид импровизации. Това е най-гъвкавият, ритмичен и жизнен стил от Фламенкото. Винаги присъстват спонтанност и живост. Танцът е празничен, създаден от циганите от Херес, които носят това усещане неотменно в себе си. Друго основно ядро на Bulerias са Утрера и Кадис.

 

Seguiriyas. Това е най-дълбокочувствения стил във Фламенкото. Изразява трагедия, мрачност, болка.

Разкрива един свят на основни ценности, изявени чрез cante puro y hondo (чисто и дълбоко пеене) или викът на един човек, смъртно ранен от съдбата. Поради  постоянните акценти и смяна на тоновете, тя е една от технически най-трудните за изпълнение, както като пеене и така и като танц. Освен това в нея намираме много чувство и вътрешна вибрация. Не се учи! Само ако се почувства, може да се танцува или изпее.

 

Tangillos. То е страшно подсолено и развеселено, пълно със смях, типично за Кадис. Текстовете на песните имат основна значимост, защото са иронични и с намеци към определени актуални или исторически ситуации. Изпълнява се на Карнавала в Кадис. Съпроводът на китарата е много жив, а танцът е пълен със известно заяждане и жизнерадостна импровизация.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


© Фламенко Алегрия